A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


A történelem groteszk ábrázolása végre a nagy lendülettel induló fiatal írót egyszeriben híressé, majd világhíressé tette. Ez volt az 1950-ben – huszonkilenc éves korában – írt A Nagy Romulus című „történelmietlen” tragikomédia. A „Nagy Romulus” jelentéktelen, mégis emlékezetes történelmi alak, Romulus Augustulus, az utolsó nyugatrómai császár. A már teljesen legyengült birodalom utolsó uralkodója valójában gyerekember volt, az uralkodás teendőihez nem is érthetett. A népvándorlás diadalmas barbár vezére, Odoaker ellenállás nélkül szállta meg Itáliát, bevonult Rómába, megszűntnek nyilvánította a császárságot és a kiskorú császárt megfosztotta trónjától. De megkímélte életét, sőt egy kellemes vidéki villát bocsátott rendelkezésére, és életfogytig járó jövedelmet biztosított számára. Sokkal későbbi kifejezéssel nyugalomba küldte. Példátlan történelmi példa. – Ez a témája Dürrenmatt komédiájának. Itt azonban Romulus Augustulus idősebb férfi, akit a biztos vég tudatában nem érdekel már az uralkodás, sokkal inkább kedveli a tyúktenyésztést, magát bölcsen ostobának tetteti. A nép pedig már megelégelte az egész ókort, követelik, hogy jöjjön a változás, jöjjön a középkor. Mulatságos célzás az időszakolás régóta közismert korszakváltási dátumára, amely szerint a Nyugatrómai Birodalom bukásával múlt el az ókor, és kezdődött a középkor. A fordulat pillanatait ábrázolja, illetve jelképezi az egész komédia. A császár mindenbe beletörődve várja a diadalmas germán vezér bevonulását. Háta mögött saját mellszobrával ül a trónon, amikor Odoaker belép. A rómaiak főleg azt tudják a germánokról, hogy ők találták fel a nadrágot. A belépő Odoakertől Romulus Augustulus mindenekelőtt azt kérdi, hogy a lábszárait fedő ruhadarab a híres nadrág-e. A győztes vezér meglepve válaszolja, hogy igen, mire a császár azonnal igen praktikusnak találja és már javasolja is, hogy tömegesen gyártani kellene, bizonnyal jó üzlet lenne. Ezzel a beszélgetés azonnal magánügyekre tér. A hódító megtudja, hogy a meghódolt, méghozzá békésen meghódolt császárt leginkább a tyúktenyésztés érdekli. Ez azért lepi meg, mert otthon ő maga is tyúkokat tenyészt. Még kíváncsi is lesz a tenyészetre, és csak úgy mellékesen közli, hogy a legyőzött többé már nem császár, de aggódnia nem kell, biztosítja a békés megélhetését. Ennek tulajdonképpen örül is a trónfosztott császár: nem kell többet törődnie a kényelmetlen uralkodással. Fel is áll a trónról, hóna alá veszi saját szobrát és megnyugodva távozik. – Paródiája ez a nagy korszakváltásoknak, a történelmi alakok magánkedvteléseinek, az iskolai történelemkönyvek anyagának, és szatírája magának a szatirikus ábrázolásoknak. Ez már igazi Dürrenmatt-játék és valódi siker.
Az öreg hölgy látogatása című darab Dürrenmatt drámaírói művészetének csúcspontja. Az elszegényedett szülővárosába visszatérő öreg milliárdosnő, aki pénze mindenhatóságának tudatában megvásárolhatja ifjúkori csábítójának halálát a városka tisztes polgáraitól, valóságos megtestesítője a pénz gonosz hatalmának, amely kérlelhetetlenül rombol szét minden erkölcsi gátlást, megfontolást. A háború utáni kisváros, Güllen valahol Nyugat-Európában van. A város kisemberei bűntárssá, cinkossá válnak és a náci tömeghisztéria tipikus jelenségei észlelhetők rajtuk, az öreg hölgy alakjában pedig az amerikai monopoltőkés magatartás és életfelfogás szimbolizálódik.A jegyzeteket Falcsik Mária állította össze.A Könyv Magyarul!


Letöltések A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  206
  Borító:
  PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
  Súly:
  150 gr
  ISBN:
  9789630783163
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2007
  Árukód:
  2148068 / 1032271
  Sorozat:


  TAGS:
  Online A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása ebook, könyvet A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása FB2, Download A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása PDF , Download A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása MOBI, Online A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása könyvet, ingyenes letöltések A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása IPhone, Online könyvet A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása PDF, ingyenes A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása DJVU, ingyenes letöltések A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása TXT, letöltések A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása RTF, Online A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása FB2 , e-könyvet A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása letöltések TXT, ingyenes A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása letöltések könyvet, e-könyvet A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása download MOBI, letöltések A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása IPad, olvas A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása MOBI, olvas A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása DOC, ingyenes A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása AWZ, Download e-könyvet A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása iPad , ingyenes A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása DJVU, Download A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása DVD, olvas A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása TXT, Book A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása letöltések DJVU, A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása letöltések könyvet ingyenes, A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása letöltések könyvet pdf ingyenes, A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása pdf ingyenes, A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása letöltések könyvet epub ingyenes, A nagy Romulus – Az öreg hölgy látogatása ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply