A Pece-partról jöttem letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


"Beismerem, vágáns életet éltem." De mi mást tehetett volna az a színművész, aki, ha kiállt a színpadra, egyszerre tűnt Ady, Wass Albert és François Villon reinkarnációjának…
Óriási űrt hagyott maga után Erdély nagyváradi színészkirálya, akinek filmvászonra kívánkozó regényes önéletírásában nem csak a magyar művészvilág, de a romániai mindennapok kisebbségi megaláztatásának történelme is végigvonul. Az ötödik kiadást megért kötetből kiderül, milyen kegyetlen, nehéz és persze "vágáns" hatások vezették el a pályáig Varga Vilmost (1931-2016), aki szépen lassan az örökké kísérletező, megalkuvást nem ismerő magyar művész archetípusává vált. Nem túlzás kijelenteni, hogy bátor – és többször betiltott – alakításai nélkül nehezebb lett volna magyarnak lenni a diktátor Romániájában. De a rendszerváltás után sem vesztett a lendületből: végigturnézta Európát, anyanyelvi missziót vállalt Ady, Villon és Madách segítségével, 320 ezer kilométert utazott, csak hogy elvigye a magyar szót Ulmig, Stockholmig, a tengerentúlig. Feleségével, Kiss Törék Ildikó színművésznővel mindeközben létrehozta az ország egyetlen magánszínházát, ahol az elsők között fedezték fel újra Wass Albertet.
A szellem sorsa egyértelmű a haza és a nemzet sorsával. Márai mellett ezt Varga Vilmos is tudta és vallotta is, amit a mai feszült világhelyzetben sem lehet elégszer hangsúlyozni. Ezért aktuális, kortalan ez a könyv, akár csak a szerzője volt. (Balázs D. Attila)

Varga Vilmos 1931-ben született a Bihar megyei Hegyközkovácsiban. Színművészeti tanulmányait a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán végezte. Diploma után 1957-ben a temesvári színház magyar tagozatához szerződött, innen került 1968-ban a nagyváradi társulathoz, amelynek 27 évig vezető színésze volt (1968-95). 1983-85-ben a bukaresti I. L. Caragiale Film- és Színművészeti Akadémián rendezői oklevelet is szerzett. Az országos elismerést színházi alakításain kívül egyéni irodalmi estjeivel szerezte. Legendás Ady és Villon estjeinek műsora nagylemezen is megjelent, ami a művész népszerűségét a határon túl is meg növelte. A hetvenes évek végétől több előadást tartott a Kaláka együttessel.

Díjai, kitüntetései:
Országos Színházi Fesztivál I. díj /1969/ Bukarest
Ex-aequo-díj /1973/ Bákó
Ady – emlékplakett az magyar kormánytól / 1977/
Dénes Zsófia Ady-alapítvány díja /1985/
Magyar rádió díja a Megfogyva bár… műsorért /1994/
Litera-turné díj Bp. /1995/
A legjobb férfialakítás díja / Páskándi: Kérjük a lábat letörölni /1999/
A legjobb férfialakítás díja / Kocsis István: Bolyai János /2002 /
Kisebbségi Színházak Kollokviuma Közönségdíj /2003/ (Wass Albert: Üzenet az otthoni hegyeknek)
Magyar Örökség Díj /2007/
Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem – Aranyoklevél /2008/ – 50 éves színművészi pálya
RMDSZ Bihar – Életműdíj /2009/
EMKE – Gróf Bánffy Miklós-díj /2014/
Magyar Keresztény Akadémia – Cornelius-díj /2015/
Magyar Kultúra Lovagja /2016/
A Könyv Magyarul!


Letöltések A Pece-partról jöttem ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések A Pece-partról jöttem ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  298
  Borító:
  PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
  Súly:
  526 gr
  ISBN:
  9789730249873
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2018
  Árukód:
  2711924 / 1172694
  Illusztráció:


  TAGS:
  Online A Pece-partról jöttem ebook, könyvet A Pece-partról jöttem FB2, Download A Pece-partról jöttem PDF , Download A Pece-partról jöttem MOBI, Online A Pece-partról jöttem könyvet, ingyenes letöltések A Pece-partról jöttem IPhone, Online könyvet A Pece-partról jöttem PDF, ingyenes A Pece-partról jöttem DJVU, ingyenes letöltések A Pece-partról jöttem TXT, letöltések A Pece-partról jöttem RTF, Online A Pece-partról jöttem FB2 , e-könyvet A Pece-partról jöttem letöltések TXT, ingyenes A Pece-partról jöttem letöltések könyvet, e-könyvet A Pece-partról jöttem download MOBI, letöltések A Pece-partról jöttem IPad, olvas A Pece-partról jöttem MOBI, olvas A Pece-partról jöttem DOC, ingyenes A Pece-partról jöttem AWZ, Download e-könyvet A Pece-partról jöttem iPad , ingyenes A Pece-partról jöttem DJVU, Download A Pece-partról jöttem e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések A Pece-partról jöttem DVD, olvas A Pece-partról jöttem TXT, Book A Pece-partról jöttem letöltések DJVU, A Pece-partról jöttem letöltések könyvet ingyenes, A Pece-partról jöttem letöltések könyvet pdf ingyenes, A Pece-partról jöttem pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet A Pece-partról jöttem pdf ingyenes, A Pece-partról jöttem letöltések könyvet epub ingyenes, A Pece-partról jöttem ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply