Bank – Építőművészet Magyarországon letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


Magyarország építészeti arculatának egyik fő meghatározója épített örökségünk azon része, amely
az Osztrák-Magyar Monarchia idején keletkezett. Ezt a kort az erőteljes gazdasági fejlődés és kulturális pezsgés jellemezte. A prosperitás igényeke a modern pénzügyi szolgáltatásokat, sorra alakultak a bankok és a takarékpénztárak. A bankszakma presztízse egyre növekedett és a bankárok meg is akartak felelni a társadalmi elvárásoknak, ez többek között abban is megmutatkozott, hogy méltó székházakat építtettek, legismertebb épületeik ebben az időben jöttek létre. Ezek a paloták egyszerre hagyományőrzők és modernek.
Az építész feladata volt kifejezni a stabilitást és az erőt, amelyet egy szilárd bank sugároz, ugyanakkor meg kellett teremtenie azokat a feltételeket, amelyeket a korszerű banküzem megkíván. Ebben a folyamatban alakult ki a bankszékház mindazon jellegzetességekkel, amelyeket ma természetesnek veszünk. Az új iparág elvárásai nehéz feladat elé állították az alkotókat, esztétikai, biztonsági és logisztikai igények sorát kellett úgy kielégíteni, hogy egyik terület se szoruljon háttérbe a másik rovására.
A korabeli szaksajtóban jól nyomon követhetők azok a viták, amelyekben a trezorelhelyezés, a pénztárcsarnokok kialakításának, az irodák elhelyezésének problémáit tárgyalták a szakemberek.
A magyar építészek megértették az idők szavát és megfeleltek a kihívásoknak. Erre talán az egyik legszebb példa a Magyar Nemzeti Bank épülete. Az akkori építtető, a monarchia jegybankja, az Osztrák-Magyar Bank nyolc igen neves osztrák és ugyanennyi híres magyar építészt kért fel a tervpályázatra, s az első díjat Alpár Ignác nyerte el, az ő tervei alapján készült el a ma is központi bankként működő épület. A győzelmet a korabeli magyar sajtó igen büszkén ünnepelte, de mindez arra is fényt vetett, hogy a századfordulóra már teljes vértezetükben mutatkoztak meg a banképítés hazai mesterei. Munkáik építőművészetünk kiemelkedő emlékei, a pénz és a kultúra nagyszerű találkozásai.
A pénz világa ma még kicsit idegen, kicsit misztikus honfitársainknak. Kulturális és gazdasági szempontból egyaránt fontos, hogy ez jó irányba változzon és az emberek bátrabban és hozzáértőbben közelítsenek a pénzügyekhez. Ebben segít, ha látják, a pénz szerves része a kultúrának. Ez a könyv éppen ezt az összefüggést mutatja meg.

Auth Henrik
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

Tisztelt Olvasó!

Az elmúlt évtizedekben bejártam a történelmi Magyarország 63 vármegyéjét, több ezer híres magyar épületet, kastélyt, várat, templomot láttam és örökítettem meg fényképezőgépemmel, amellyel bejártam Európa több mint 20 országát és Amerikát is. A látottak tudatában bátran jelentem ki:
Magyarország igazán büszke lehet építészeti értékeire!
Ez a könyv, amelyet most tart Kedves Olvasóként kezében, ez is ezt szeretné bizonyítani, s erősíteni bennünk a hitet arra, hogy Magyarország szellemi értékei, építészeti kincsei mindig is európai színvonalúak voltak.
Az album témája a magyarországi banképületek, bankpaloták. A kiadványban található fotók elkészítése nagy kihívást jelentett számomra, hiszen bizonyos értelemben egy zárt (bank)világ
kapui mögé kellett fényképezőgéppel a kezemben belépni, egy olyan világba, ahol a biztonság és ebből fakadóan a jó értelemben vett bizalmatlanság a legfontosabb.
Tavaly előtt, amikor egy tavaszi délutánon, a gyulai várkertben pihenve ezt a témát kiválasztottam, jól tudtam, hogy a pénz világa sokunk számára misztikus, ugyanakkor vonzó és érdekes. Bízom abban, hogy fotográfiáim megfelelő mélységű bepillantást engednek ebbe a világba, ugyanakkor remélem, hogy a bankvilág szépséges misztikuma is megmarad Olvasóim lelkébe. Ne feledjük el a bankárok mára nélkülözhetetlenné vált mecénási szerepkörét sem.

Gyula, 2005. június 23.

Bagyinszki Zoltán
szerkesztő-fotográfus
A Könyv Magyarul!


Letöltések Bank – Építőművészet Magyarországon ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Bank – Építőművészet Magyarországon ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  224
  Súly:
  1390 gr
  ISBN:
  9632192680
  Nyelv:
  MAGYAR-ANGOL-NÉMET
  Kiadás éve:
  2005
  Árukód:
  2101308 / 1014670
  Formátum:
  B 4 250 X 350  TAGS:
  Online Bank – Építőművészet Magyarországon ebook, könyvet Bank – Építőművészet Magyarországon FB2, Download Bank – Építőművészet Magyarországon PDF , Download Bank – Építőművészet Magyarországon MOBI, Online Bank – Építőművészet Magyarországon könyvet, ingyenes letöltések Bank – Építőművészet Magyarországon IPhone, Online könyvet Bank – Építőművészet Magyarországon PDF, ingyenes Bank – Építőművészet Magyarországon DJVU, ingyenes letöltések Bank – Építőművészet Magyarországon TXT, letöltések Bank – Építőművészet Magyarországon RTF, Online Bank – Építőművészet Magyarországon FB2 , e-könyvet Bank – Építőművészet Magyarországon letöltések TXT, ingyenes Bank – Építőművészet Magyarországon letöltések könyvet, e-könyvet Bank – Építőművészet Magyarországon download MOBI, letöltések Bank – Építőművészet Magyarországon IPad, olvas Bank – Építőművészet Magyarországon MOBI, olvas Bank – Építőművészet Magyarországon DOC, ingyenes Bank – Építőművészet Magyarországon AWZ, Download e-könyvet Bank – Építőművészet Magyarországon iPad , ingyenes Bank – Építőművészet Magyarországon DJVU, Download Bank – Építőművészet Magyarországon e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Bank – Építőművészet Magyarországon DVD, olvas Bank – Építőművészet Magyarországon TXT, Book Bank – Építőművészet Magyarországon letöltések DJVU, Bank – Építőművészet Magyarországon letöltések könyvet ingyenes, Bank – Építőművészet Magyarországon letöltések könyvet pdf ingyenes, Bank – Építőművészet Magyarországon pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Bank – Építőművészet Magyarországon pdf ingyenes, Bank – Építőművészet Magyarországon letöltések könyvet epub ingyenes, Bank – Építőművészet Magyarországon ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply