Eszmélj, Ábel! letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


Aki tollával a magyar irodalmat szolgálja, magyar író.

Egy író életművének alapos gondozását, a filológiai-irodalomtörténeti koronát a kritikai kiadás jelenti. Nem csak a szövegvariánsok, variációk, módosulások tűnnek fel a gondozott szövegben, de a keletkezés és a fogadtatás dokumentumai is. Természetesen csak kis lépésekben juthatunk el idáig, először az Összegyűjtött, azután az Összesművek megjelentetése előzheti meg a végső, azaz kritikai kiadást. Tamási Áron esetében jó okunk van feltételezni, hogy hamarosan eljutunk idáig, az utóbbi évtizedekben megéledő kutatási kedv a garancia erre, véli Urbán László irodalomtörténész, a kötet összeállítója. A jelen antológia az ismeretlenből válogat, vagyis első utánközlésekről (cikkek, tárcák, jelenetek, beszédek, feljegyzések) van szó, de nem maradtak ki Tamási nyilatkozatai, interjúi, korai írásai sem. Lezárásként a Függelék az íróra emlékezők írásaiból, nyilatkozataiból mutat egy csokorra valót. Az Eszmélj, Ábel! különleges Tamási-portré, ami az ismert életművet színesíti. Mert: regényeim igényes nagy gyermekek. Mindig elégedetlenek és elvágyódnak hazulról a nagyvilágba. Színjátékaim nyugtalan kamaszok. Az elbeszéléseim az én legkedvesebb apró gyermekeim, nyilatkozta Tamási 1943 januárjában.

Ott éltem szülőfalumban, Farkaslakán édesapámmal, aki egyszerű szegény gazdaember. Tizenegyen voltunk testvérek, én voltam a harmadik. A gimnáziumot Székelyudvarhelyen végeztem el, s utána, amikor kitört a világháború, harctérre mentem. A háború után alig múlott el egy esztendő, szűknek éreztem magam körül a falut, s elmentem világot látni; áthajóztam az óceánon, hogy meglássam Amerikát.
Három évig éltem Amerikában. Voltam kocsimosó, kifutó, vegytisztító és kőműves-napszámos. Később azonban, egy erdélyi ismerősöm révén, bankba kerültem. Itt vált tudatossá bennem, a messze tengerentúli világvárosban az a lelkemben régen hánykolódó gondolat, hogy valamit tenni kell otthon a népért.
A szegény székely parasztok lerongyolt követei egyre sűrűbben látogattak el hozzám álmomban s hívtak, hogy jöjjek vissza a havasi nép közé.
Anyám kötényében hozta a sok-sok székely könnyet, hogy ez mind értem van, üljek hát hajóra. Nem volt maradásom. A Szűzmáriás királyfi című regényem még az évben már Kolozsvárott jelent meg. (1943)
A Könyv Magyarul!


Letöltések Eszmélj, Ábel! ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Eszmélj, Ábel! ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  356
  Borító:
  KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
  Súly:
  418 gr
  ISBN:
  9789632277813
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2016
  Árukód:
  2679528 / 1155930  TAGS:
  Online Eszmélj, Ábel! ebook, könyvet Eszmélj, Ábel! FB2, Download Eszmélj, Ábel! PDF , Download Eszmélj, Ábel! MOBI, Online Eszmélj, Ábel! könyvet, ingyenes letöltések Eszmélj, Ábel! IPhone, Online könyvet Eszmélj, Ábel! PDF, ingyenes Eszmélj, Ábel! DJVU, ingyenes letöltések Eszmélj, Ábel! TXT, letöltések Eszmélj, Ábel! RTF, Online Eszmélj, Ábel! FB2 , e-könyvet Eszmélj, Ábel! letöltések TXT, ingyenes Eszmélj, Ábel! letöltések könyvet, e-könyvet Eszmélj, Ábel! download MOBI, letöltések Eszmélj, Ábel! IPad, olvas Eszmélj, Ábel! MOBI, olvas Eszmélj, Ábel! DOC, ingyenes Eszmélj, Ábel! AWZ, Download e-könyvet Eszmélj, Ábel! iPad , ingyenes Eszmélj, Ábel! DJVU, Download Eszmélj, Ábel! e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Eszmélj, Ábel! DVD, olvas Eszmélj, Ábel! TXT, Book Eszmélj, Ábel! letöltések DJVU, Eszmélj, Ábel! letöltések könyvet ingyenes, Eszmélj, Ábel! letöltések könyvet pdf ingyenes, Eszmélj, Ábel! pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Eszmélj, Ábel! pdf ingyenes, Eszmélj, Ábel! letöltések könyvet epub ingyenes, Eszmélj, Ábel! ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply