Gyöngy az úri és népi öltözködésben letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


Könyvünkben a gyöngy sokféle alkalmazását korszakonként, egységes szempontok szerint ismertetjük. Érintjük a jellemző gyöngyféléket, a folyamatosan bővülő beszerzési forrásokat, valamint az egyes technikai sajátosságokat. Foglalkozunk a jellemző gyöngyfelhasználási módokkal: az önálló gyöngyékszerekkel, továbbá a ruházathoz szorosan kapcsolódó gyöngyös díszítőelemekkel. A gazdag műtárgyanyag lehetőséget nyújt arra, hogy végigkísérjük a gyöngyök szerepét az egyes korszakok divatjában, a főurak, a köznemesek, a városi polgárok és a jobbágyok/parasztok öltözködésében. Ezt tartjuk könyvünk egyik különlegességének, hiszen ritkán kerülnek így egymás mellé ezeknek a társadalmi osztályoknak a viseletei, kiegészítői. E vezérfonal mellett tárgyaljuk a gyöngyök különböző funkcióit. Munkánk nem törekedhet a teljességre, csupán felvillantja egyes korszakok főbb jellemzőit, a változások irányvonalát. Különösen igaz ez a köznépre, amelynek 17. század előtti gyöngyfelhasználásáról csupán szórványos adatok állnak rendelkezésre, a 1920. századi kultúrájának gazdagságából pedig a válogatás elkerülhetetlen.
Könyvünk anyagát a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének műtárgyaiból válogattuk, amelyet néhány esetben vidéki múzeumok anyaga, a Győri Egyházmegyei Kincstár műtárgya és az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonát képező viseletábrázolások egészítenek ki.

A tartalomból

Bevezetés

A gyöngy
Az igazgyöngy
Az édesvízi kagylógyöngy
Az üveggyöngy készítésének felfedezése
A gyöngy funkciói
Értékmérő funkció
Az árucsere eszköze a gyarmatosítás során
A mágikus szerep
A gyöngy szerepe a vallásban, az olvasó

Legkorábbi leletek
A borostyán és a borostyánkő út
A honfoglaló és letelepedő magyarok emlékei
Középkor és reneszánsz, a 11-15. század kincsei
Igazgyöngy a főrend számára
Gyöngy a közrendűek öltözködésében

A 16-17. század emlékei
Főúri öltözetek
Gyöngy a közrendűek öltözködésében

A 18. század emlékei
Divat és tradíció az öltözködésben
Gyöngy a közrendűek öltözködésében

A 19. század emlékei
A polgárság gyöngymunkái
Gyöngy a népviseletekben
Az üveggyöngy világhódító útja

A 20. század emlékei
Az elit estélyi öltözetei
Gyöngy a népviseletekben

Napjaink gyöngymunkái

Függelék
Technikák
Képjegyzék
Irodalomjegyzék
A Könyv Magyarul!


Letöltések Gyöngy az úri és népi öltözködésben ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Gyöngy az úri és népi öltözködésben ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  jó állapotú antikvár könyv
  Kiadó:
  Cser Kiadó
  Oldalak száma:
  312
  Kötés:
  kemény kötés
  Súly:
  1320 gr
  ISBN:
  1111012012468
  Kiadás éve:
  2015
  Árukód:
  SL#2105176578  TAGS:
  Online Gyöngy az úri és népi öltözködésben ebook, könyvet Gyöngy az úri és népi öltözködésben FB2, Download Gyöngy az úri és népi öltözködésben PDF , Download Gyöngy az úri és népi öltözködésben MOBI, Online Gyöngy az úri és népi öltözködésben könyvet, ingyenes letöltések Gyöngy az úri és népi öltözködésben IPhone, Online könyvet Gyöngy az úri és népi öltözködésben PDF, ingyenes Gyöngy az úri és népi öltözködésben DJVU, ingyenes letöltések Gyöngy az úri és népi öltözködésben TXT, letöltések Gyöngy az úri és népi öltözködésben RTF, Online Gyöngy az úri és népi öltözködésben FB2 , e-könyvet Gyöngy az úri és népi öltözködésben letöltések TXT, ingyenes Gyöngy az úri és népi öltözködésben letöltések könyvet, e-könyvet Gyöngy az úri és népi öltözködésben download MOBI, letöltések Gyöngy az úri és népi öltözködésben IPad, olvas Gyöngy az úri és népi öltözködésben MOBI, olvas Gyöngy az úri és népi öltözködésben DOC, ingyenes Gyöngy az úri és népi öltözködésben AWZ, Download e-könyvet Gyöngy az úri és népi öltözködésben iPad , ingyenes Gyöngy az úri és népi öltözködésben DJVU, Download Gyöngy az úri és népi öltözködésben e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Gyöngy az úri és népi öltözködésben DVD, olvas Gyöngy az úri és népi öltözködésben TXT, Book Gyöngy az úri és népi öltözködésben letöltések DJVU, Gyöngy az úri és népi öltözködésben letöltések könyvet ingyenes, Gyöngy az úri és népi öltözködésben letöltések könyvet pdf ingyenes, Gyöngy az úri és népi öltözködésben pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Gyöngy az úri és népi öltözködésben pdf ingyenes, Gyöngy az úri és népi öltözködésben letöltések könyvet epub ingyenes, Gyöngy az úri és népi öltözködésben ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply