Hasonlatszótár letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


Számos költői eszközünk közül a metafora mellett a hasonlatot használjuk leggyakrabban. Ha valamely idegen dolgot, tárgyat, fogalmat, tulajdonságot szeretnénk elmagyarázni, pontosan körülírni, szívesen élünk egy-egy hasonlattal: alszik, mint a mormota; piros, mint a rózsa. A mindennapokban előforduló cselekvések, tárgyak, állatok kiválóan alkalmasak az elvont gondolati tartalmak érzékeltetésére. Gondoljunk csak az olyan ízes, nyelvjárásainkban élő időhatározói kifejezésekre, mint például addig tart, míg a mák kisül ‘rövid ideig tart’, kilenc kakukkszóig ‘rövid ideig’ vagy két kutya hosszat se ‘rövid ideig vagy időre’.
Mivel a Hasonlatszótár egyetlen költői eszközt mutat be részletesen, újdonságnak számít a magyar lexikográfia történetében. 1220 címszó (ige vagy melléknév) alá rendezve adja meg 4168 szóláshasonlat jelentését 4638 népköltészeti, szépirodalmi vagy sajtónyelvi példával illusztrálva. 683 esetben a hasonlat eredetével kapcsolatban is találunk rövidke magyarázatot, s 703-nál olvashatjuk ellentétüket is. A Hasonlatszótár a rokon értelmű kifejezésekre is kitér. A kötet hasonlatai között 2393 alkalommal tapasztalható ilyen jellegű kapcsolat.
A hasonlatok egy része átalakítható összetett melléknévvé, ilyenkor ezt is olvashatjuk (sovány vki, mint a csontváz : csontvázsovány). A szóláshasonlatokhoz kapcsolódó közmondások vagy szólások ugyancsak bekerültek a kötetbe (olyan vmi, mint tiszta búzában a konkoly : ritka búza, kiben konkoly nincsen). A szótár használatának megkönnyítése érdekében a rövidítések feloldása a lap alján található. A kötet végén található mutató is segíti a felhasználót.
A Hasonlatszótárt haszonnal lapozgathatják a hivatásos tollforgatók (írók, újságírók, fordítók, szerkesztők) mellett mindazok, akik beszédüket, írásukat képszerűbbé, színesebbé kívánják tenni.
Készült a kötethez Munkafüzet is, amelyet nemcsak a tanárok használhatnak munkájuk során, hanem a hasonlatok iránt érdeklődő bármely Olvasó.

Balázsi József Attila, a mű szerzője nyelvész, nyelvtanár, kutatási területe a frazeológia, etimológia és lexikográfia. A TINTA Könyvkiadónál korábban megjelent népszerű kötetei: "Virágnak mondod, pedig nem az…" (2002), A sas egyedül repül (2017).
A Könyv Magyarul!


Letöltések Hasonlatszótár ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Hasonlatszótár ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  788
  Borító:
  KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
  Súly:
  1416 gr
  ISBN:
  9789634091066
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2017
  Árukód:
  2705999 / 1168869
  Sorozat:


  TAGS:
  Online Hasonlatszótár ebook, könyvet Hasonlatszótár FB2, Download Hasonlatszótár PDF , Download Hasonlatszótár MOBI, Online Hasonlatszótár könyvet, ingyenes letöltések Hasonlatszótár IPhone, Online könyvet Hasonlatszótár PDF, ingyenes Hasonlatszótár DJVU, ingyenes letöltések Hasonlatszótár TXT, letöltések Hasonlatszótár RTF, Online Hasonlatszótár FB2 , e-könyvet Hasonlatszótár letöltések TXT, ingyenes Hasonlatszótár letöltések könyvet, e-könyvet Hasonlatszótár download MOBI, letöltések Hasonlatszótár IPad, olvas Hasonlatszótár MOBI, olvas Hasonlatszótár DOC, ingyenes Hasonlatszótár AWZ, Download e-könyvet Hasonlatszótár iPad , ingyenes Hasonlatszótár DJVU, Download Hasonlatszótár e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Hasonlatszótár DVD, olvas Hasonlatszótár TXT, Book Hasonlatszótár letöltések DJVU, Hasonlatszótár letöltések könyvet ingyenes, Hasonlatszótár letöltések könyvet pdf ingyenes, Hasonlatszótár pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Hasonlatszótár pdf ingyenes, Hasonlatszótár letöltések könyvet epub ingyenes, Hasonlatszótár ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply