Így szemeteltek Budapesten letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


"Ejnye, mi ez a Cséry-telep itt?" – még manapság is hallani, hogy így morgolódik némelyik pesti háziasszony, ha szemét vagy rendetlenség kerül a szeme elé. Ha visszakérdezünk, ugyan, mi az a Cséry-telep, és egyáltalán, ki a csuda az a Cséry, arra már nemigen emlékszik senki. Umbrai Laura monográfiájában fény derül erre is, amellett, hogy bátran felvállalja a budapesti hulladékügy technikatörténeti, gazdaságtörténeti, városigazgatási és társadalompolitikai vetületeinek feltárását a 19. század közepétől egészen a második világháború végéig.
Kezdetben, a kolera rendszeres visszatérésének időszakában a városvezetés csupán közegészségügyi és köztisztasági szabályzatokat és stratégiát alakított ki. A főváros ugrásszerű fejlődésével azonban a szemétkérdés mind neuralgikusabb problémává vált, ami átfogó intézkedések megtételét sürgette. Az infrastruktúra fejlesztése és a köztisztaság biztosítása ekkor vált az urbanizáció elengedhetetlen feltételévé. A szemléletváltás szervesen illeszkedett a nyugat-európai városok irányításában már végbement léptékváltáshoz, melynek hatására a székesfőváros vezetése is letért az adminisztratív városigazgatás útjáról, és a községesítő várospolitika szellemében – az addig piaci nyereségre törő magáncégek felvásárlásával – közszolgáltatóvá lépett elő. Ennek eredményeképp a szemétszállításban jelentős, minőségi javulás következett be, sőt már a 20. század elején megfogalmazódott a hulladékgazdálkodás igénye a korszak kimagaslóan képzett és tájékozott szakembereinek fejében. Előterjesztések, tanulmányok, szakkönyvek, tervezetek sora készült, de a napisajtó is rendre foglalkozott a témával. Az elvi vitákon túl nemegyszer érdekharcok hátráltatták a modern, hosszú távú megoldások bevezetését, de elsősorban a gazdasági lehetőségek korlátozottsága akadályozta a haladó elképzelések maradéktalan megvalósítását.
A könyv szemléletes képet nyújt arról, hogy a társadalom különböző szereplői miként viszonyultak a szeméthez: az élelmes vállalkozó, aki felismerte a szemétkérdésben rejlő sokrétű üzleti lehetőséget, a szemetet egyszerre termelő és elviselő lakosság és a társadalom perifériájára szorult, a szó legszorosabb értelmében szemétből élő csoport.
A kötet záró részében a korabeli lakosság szeméttel kapcsolatos viselkedését firtató interjúsorozat összegzése olvasható. A még élő tanúk beszámolói nyomán kirajzolódik, milyen stratégiai, neveltetésbeli háttér húzódott meg az egyes viselkedési formák mögött, milyen társadalmi különbségek mutathatók ki ember és hulladék viszonyában, s arra is választ kapunk, hogy a műanyagkor és a fogyasztói társadalom megjelenése előtt vajon felfedezhetők voltak-e a tudatos hulladékkezelés nyomai.A Könyv Magyarul!


Letöltések Így szemeteltek Budapesten ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Így szemeteltek Budapesten ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  240
  Borító:
  KARTONÁLT
  Súly:
  430 gr
  ISBN:
  9789633383780
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2014
  Árukód:
  2564704 / 1125237  TAGS:
  Online Így szemeteltek Budapesten ebook, könyvet Így szemeteltek Budapesten FB2, Download Így szemeteltek Budapesten PDF , Download Így szemeteltek Budapesten MOBI, Online Így szemeteltek Budapesten könyvet, ingyenes letöltések Így szemeteltek Budapesten IPhone, Online könyvet Így szemeteltek Budapesten PDF, ingyenes Így szemeteltek Budapesten DJVU, ingyenes letöltések Így szemeteltek Budapesten TXT, letöltések Így szemeteltek Budapesten RTF, Online Így szemeteltek Budapesten FB2 , e-könyvet Így szemeteltek Budapesten letöltések TXT, ingyenes Így szemeteltek Budapesten letöltések könyvet, e-könyvet Így szemeteltek Budapesten download MOBI, letöltések Így szemeteltek Budapesten IPad, olvas Így szemeteltek Budapesten MOBI, olvas Így szemeteltek Budapesten DOC, ingyenes Így szemeteltek Budapesten AWZ, Download e-könyvet Így szemeteltek Budapesten iPad , ingyenes Így szemeteltek Budapesten DJVU, Download Így szemeteltek Budapesten e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Így szemeteltek Budapesten DVD, olvas Így szemeteltek Budapesten TXT, Book Így szemeteltek Budapesten letöltések DJVU, Így szemeteltek Budapesten letöltések könyvet ingyenes, Így szemeteltek Budapesten letöltések könyvet pdf ingyenes, Így szemeteltek Budapesten pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Így szemeteltek Budapesten pdf ingyenes, Így szemeteltek Budapesten letöltések könyvet epub ingyenes, Így szemeteltek Budapesten ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply