Őrvidéki házinevek letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


Balassa József egy 1905-ös tanulmányában "a Magyar Nyelvtudományi Társaság egyik legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy a magyar népnyelv megismerését és a nép nyelvében lévő kincsek felkutatását egész erejével előmozdítsa. Meg kell tehát ismernünk a magyar nép nyelvét a maga eredetiségében és teljességében, s fel kell tárnunk a nép nyelvében rejlő kincseket, hogy hasznukat lássa a nyelvtudomány, az irodalom és a néprajz, a néplélektan tudománya egyaránt."

Ezt a több mint száz éves célkitűzést különösen fontosnak tartja az Imre Samu Nyelvi Intézet grémiuma a legkisebb nyugati magyar szórvány, a burgenlandi magyar népcsoport nyelvének vizsgálatakor. Így nem véletlen, hogy amikor 2015 tavaszán Posch Jenő felsőőri nyugdíjas mérnök – a helyi magyar hagyományok lelkes ápolója és régi népi eszközök gyűjtője – felkereste Kelemen Lászlót a felsőőri házinevek összegyűjtésének tervével, örömmel tettünk eleget kérésének. Különösen azért, mert a több száz éves archaikus dialektust beszélő őrvidéki magyar kétnyelvű népcsoport a nyelvvisszaszorulás folyamatának utolsó pillanatában van. Elmondása szerint az idősebb emberek még sok mindenre emlékeznek, így az ő ismereteik alapján dokumentálni tudnánk a házineveket az utókornak. A házineveket ma már csak az idősebb generáció használja egymás között. Funkciójuk szerint az elnevezések – német mintára – a településeken élő számos Seper, Kelemen, Pathy, Szabó, Györök, Farkas stb. családnévvel rendelkező személy megkülönböztetésére szolgáltak, hiszen ha nem tudták volna az adott személy házinevét vagy házszámát, aligha tudták volna könnyen megtalálni őket. A házinevek gyűjtésének már volt előzménye: Zsótér Irisz 2008-ban az Imre Samu Nyelvi Intézet Őrvidéki magyarokról őrvidéki magyaroknak címmel megrendezett konferenciáján a szigeti házinevekről tartott előadást. A témát tehát csak folytatnunk, mélyítenünk kellett. Ez alkalommal az alsóőri és a felsőőri kutatást végeztük el: Felsőőrben Gúthy Lászlóné, Alsóőrben Szoták Szilvia és Kocsyné Takács Ildikó gyűjtötte össze a névanyagot, ez utóbbi helyszínen a Magyar Nyelvstratégia Intézet támogatta a terepmunkát.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Őrvidéki házinevek ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Őrvidéki házinevek ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  79
  Borító:
  CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  Súly:
  210 gr
  ISBN:
  9786150007748
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2018
  Árukód:
  2712001 / 1172765  TAGS:
  Online Őrvidéki házinevek ebook, könyvet Őrvidéki házinevek FB2, Download Őrvidéki házinevek PDF , Download Őrvidéki házinevek MOBI, Online Őrvidéki házinevek könyvet, ingyenes letöltések Őrvidéki házinevek IPhone, Online könyvet Őrvidéki házinevek PDF, ingyenes Őrvidéki házinevek DJVU, ingyenes letöltések Őrvidéki házinevek TXT, letöltések Őrvidéki házinevek RTF, Online Őrvidéki házinevek FB2 , e-könyvet Őrvidéki házinevek letöltések TXT, ingyenes Őrvidéki házinevek letöltések könyvet, e-könyvet Őrvidéki házinevek download MOBI, letöltések Őrvidéki házinevek IPad, olvas Őrvidéki házinevek MOBI, olvas Őrvidéki házinevek DOC, ingyenes Őrvidéki házinevek AWZ, Download e-könyvet Őrvidéki házinevek iPad , ingyenes Őrvidéki házinevek DJVU, Download Őrvidéki házinevek e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Őrvidéki házinevek DVD, olvas Őrvidéki házinevek TXT, Book Őrvidéki házinevek letöltések DJVU, Őrvidéki házinevek letöltések könyvet ingyenes, Őrvidéki házinevek letöltések könyvet pdf ingyenes, Őrvidéki házinevek pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Őrvidéki házinevek pdf ingyenes, Őrvidéki házinevek letöltések könyvet epub ingyenes, Őrvidéki házinevek ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply