Tréfás népmesék és adomák letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


Simonyi Zsigmond (1853-1919) neves nyelvész egy csokorra való tréfás mesét és anekdotát tett közzé a nyelvjárásias kiejtést is jelölve 1902-ben.

A kötetben hosszabb-rövidebb történetek, mesék, adomák, beszélgetések, lakodalmi mondókák, találós kérdések, helységnevekkel kapcsolatos találós kérdések követik egymást, csábítva az olvasót arra, hogy ne tegye le a könyvet, élvezze a népi gondolkodásmód szellemes, humoros megnyilvánulásait.

A gyűjtemény 100 szövege felöleli az egész magyar nyelvterületet a Nyugat-Dunántúltól a székelységig. Alcímének megfelelően valóban tanulságos, fordulatokban gazdag nyelvjárási olvasókönyv.

A kiadvány értékét növeli, hogy mind a nyolc nyelvjárásterületről rövid leírást is ad, fölsorolja és példákkal illusztrálja az adott területre leginkább jellemző hangtani, szótani és alaktani sajátságokat.

Mivel a XX. század elején nem volt még szabályozva a nyelvjárási hangok leírásának módja, Simonyi Zsigmond a lehető legjobb megoldást választotta, megtartotta az eredeti kiadványok hangjelölésmódját. Így a szövegek jól tükrözik a helyi nyelvjárást, ugyanakkor túlságosan bonyolult mellékjelek sem akadályozzák a folyamatos olvasást. A mai olvasó számára is segítség, hogy a kötet szövegeiben található népnyelvi szavak meg vannak magyarázva.

Úgy gondolom, a TINTA Könyvkiadó jó érzékkel választott ki egy olyan, több mint száz évvel ezelőtt megjelent klasszikus kiadványt, amelyet nem kellett leporolni, nem vesztette el ma sem az aktualitását. Örömmel vesszük kézbe, olvasgatjuk nap mint nap. Megtehetjük ezt azért is, mert most már nemcsak szakkönyvtárak polcairól érheti el a könyvet néhány kutató, hanem mindenki számára hozzáférhető a reprint kiadás által.

Ajánlom a kötetet, és bízom benne, hogy sikerkönyv lesz a 21. század elején is.

Balogh Lajos nyelvész, nyelvjáráskutató
A Könyv Magyarul!


Letöltések Tréfás népmesék és adomák ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Tréfás népmesék és adomák ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  96
  Borító:
  PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
  Súly:
  180 gr
  ISBN:
  9789634091363
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2018
  Árukód:
  2712860 / 1173262
  Sorozat:


  TAGS:
  Online Tréfás népmesék és adomák ebook, könyvet Tréfás népmesék és adomák FB2, Download Tréfás népmesék és adomák PDF , Download Tréfás népmesék és adomák MOBI, Online Tréfás népmesék és adomák könyvet, ingyenes letöltések Tréfás népmesék és adomák IPhone, Online könyvet Tréfás népmesék és adomák PDF, ingyenes Tréfás népmesék és adomák DJVU, ingyenes letöltések Tréfás népmesék és adomák TXT, letöltések Tréfás népmesék és adomák RTF, Online Tréfás népmesék és adomák FB2 , e-könyvet Tréfás népmesék és adomák letöltések TXT, ingyenes Tréfás népmesék és adomák letöltések könyvet, e-könyvet Tréfás népmesék és adomák download MOBI, letöltések Tréfás népmesék és adomák IPad, olvas Tréfás népmesék és adomák MOBI, olvas Tréfás népmesék és adomák DOC, ingyenes Tréfás népmesék és adomák AWZ, Download e-könyvet Tréfás népmesék és adomák iPad , ingyenes Tréfás népmesék és adomák DJVU, Download Tréfás népmesék és adomák e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Tréfás népmesék és adomák DVD, olvas Tréfás népmesék és adomák TXT, Book Tréfás népmesék és adomák letöltések DJVU, Tréfás népmesék és adomák letöltések könyvet ingyenes, Tréfás népmesék és adomák letöltések könyvet pdf ingyenes, Tréfás népmesék és adomák pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Tréfás népmesék és adomák pdf ingyenes, Tréfás népmesék és adomák letöltések könyvet epub ingyenes, Tréfás népmesék és adomák ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply