Vészterhes idők a Mecsekalján letöltés (Olvassa online.Download) ingyenes könyv PDF, ePub, Kindle


Tizennégy régész, levéltáros, történész állt össze, hogy számba vegyék a Pécset sújtó csapásokat és azok következményeit az ókortól egészen a közelmúltig. Az egyes tanulmányok mint szem a láncban kapcsolódnak össze és mutatják be a település kálváriáját, a markomann betöréstől a vörös hadsereg bevonulásáig. Olvashatunk benne az ókori kezdetekről és gyászos végekről, az évszázados némaságról, illetve a nehézkes újrakezdésről. A Magyar Királyság büszke püspöki központjának többszöri felperzseléséről, a tatár dúlásról és a polgárháborúk pusztításáról. A mohácsi csata utáni vészterhes időkről, a menni vagy maradni bizonytalanságáról és az oszmán megszállásról. A délszláv háborúk borzalmát idéző 17. századi küzdelmekről, Zrínyi sikertelen és Badeni Lajos sikeres ostromáról, amelyekben csupán annyi volt a közös, hogy a középkori Pécs épületeinek zöme ekkor hamvadt el örökre. A kuruc és rác dúlásról, amely évtizedekkel kitolta a felszabadító háborúk szenvedését, majd a békés évtizedekben is bőven kijutó csapásokról, járványokról, természeti katasztrófákról, tűzvészekről. A kép nem lenne teljes a 19. század végén tomboló filoxérajárvány nélkül, amely romba döntötte a rengeteg pécsi polgárnak megélhetést biztosító szőlőművelést. A 20. század szintén rányomta pecsétjét a város arcára, az első világháborúban mint hátország, a következő világégésben pedig mint megszállt megyeközpont kellett elszenvednie, amit rámért a sors. Ezzel együtt nem panaszkodhatnak az itt élők, a véres harcok elkerülték őket, a szocialista iparosítás pedig évtizedekig "bezzegvárossá" tette Baranya fővárosát. A kötet nem ad teljes képet, nem találunk benne külön írást az 1820. évi nagy tűzvészről, a 1944. évi deportálások és az 1956. évi szabadságharc eseményeiről. Ezzel együtt azonban mégsem haszontalan vállalkozás a megpróbáltatások csokorba gyűjtése, hogy igazán értékelni tudjuk a megmaradást, és mai békés állapotokat, amelyek magukban hordják egy termékeny jövő ígéretét.A Könyv Magyarul!


Letöltések Vészterhes idők a Mecsekalján ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Vészterhes idők a Mecsekalján ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  226
  Cover:
  SOFT BOARD, ADHESIVE BINDING
  Weight:
  378 gr
  ISBN:
  9786155497971
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2017
  Commodity code:
  2711417 / 1172396
  Series:


  TAGS:
  Online Vészterhes idők a Mecsekalján ebook, könyvet Vészterhes idők a Mecsekalján FB2, Download Vészterhes idők a Mecsekalján PDF , Download Vészterhes idők a Mecsekalján MOBI, Online Vészterhes idők a Mecsekalján könyvet, ingyenes letöltések Vészterhes idők a Mecsekalján IPhone, Online könyvet Vészterhes idők a Mecsekalján PDF, ingyenes Vészterhes idők a Mecsekalján DJVU, ingyenes letöltések Vészterhes idők a Mecsekalján TXT, letöltések Vészterhes idők a Mecsekalján RTF, Online Vészterhes idők a Mecsekalján FB2 , e-könyvet Vészterhes idők a Mecsekalján letöltések TXT, ingyenes Vészterhes idők a Mecsekalján letöltések könyvet, e-könyvet Vészterhes idők a Mecsekalján download MOBI, letöltések Vészterhes idők a Mecsekalján IPad, olvas Vészterhes idők a Mecsekalján MOBI, olvas Vészterhes idők a Mecsekalján DOC, ingyenes Vészterhes idők a Mecsekalján AWZ, Download e-könyvet Vészterhes idők a Mecsekalján iPad , ingyenes Vészterhes idők a Mecsekalján DJVU, Download Vészterhes idők a Mecsekalján e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Vészterhes idők a Mecsekalján DVD, olvas Vészterhes idők a Mecsekalján TXT, Book Vészterhes idők a Mecsekalján letöltések DJVU, Vészterhes idők a Mecsekalján letöltések könyvet ingyenes, Vészterhes idők a Mecsekalján letöltések könyvet pdf ingyenes, Vészterhes idők a Mecsekalján pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Vészterhes idők a Mecsekalján pdf ingyenes, Vészterhes idők a Mecsekalján letöltések könyvet epub ingyenes, Vészterhes idők a Mecsekalján ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply